Türkiye, “Avrupa’ya En Çok Araba Satan Ülke” Unvanını Kaybetti: İşte Türkiye’de Üretilen Toplam Otomobil Sayısı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), mart ayına ilişkin üretim ve ihracat rakamlarını paylaştı. Paylaşılan veriler, Türkiye’de otomobil üretiminin de ihracatının da artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Bu durum hem hazinenin hem de vatandaşın işine yarayacak türden.
OSD’nin açıkladığı verilere göre 2023 yılında Türkiye’de 222 bin 51 adet otomobil üretimi gerçekleşti. Buna diğer araçlar da eklendiğinde, 336 bin 597 adet üretim yapılmış oldu. Bu verilerle Türkiye’deki otomobil üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artmış oldu. Sadece mart ayında yapılan üretim ise yıllık bazda yüzde 34 artarak, 142 bin 799 adet olarak kayıtlara geçti.
Açıklanan verilerde öne çıkanlar
Mart Ayı Üretim | 142.799 adet |
2023 Toplam Üretim | 336.597 adet |
Otomobil İhracat Sayısı | 253.828 adet |
İhracattan Kazanılan Para | 8.8 milyar dolar |
253 bin 828 adet otomobil ihraç edildi
Üretimin artması, ihracat rakamlarına da olumlu yansıdı. Bu bağlamda; Ocak-Mart 2023’te 253 bin 828 adet ihracat gerçekleştirildi. Bu rakam geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 13 artış olduğunu gözler önüne serdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi, bu verilere göre 2023’te en çok ihracat yapan sektörün otomotiv olmaya devam ettiğini açıkladı. Uludağ İhracatçı Birlikleri 2023’te yapılan ihracatın Türkiye’ye 8,8 milyar dolar kazandırdığını belirtti.
Peki bu yıl otomobil bulmak kolaylaşır mı?
Bugün Türkiye’de bir otomobil sahibi olmak, birkaç nedenden dolayı pek de kolay değil. COVID-19 öyle sorunlara yol açtı ki sıfır arabanın parasını bulsanız bile stok sorunları ile karşılaşıyor, aylarca beklemek veya sıfır araba almaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Peki mevcut rakamlara baktığımızda Türkiye’de sıfır otomobil bulmak kolaylaştı mı kolaylaşmadı mı?
OSD’nin açıkladığı veriler, üretimin de ihracatın da geçtiğimiz yıllara kıyasla artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Geldiğimiz son noktada, otomobil bulmanın kolaylaşmaya devam ettiği sonucuna ulaşıyoruz. Bununla birlikte; bu durumun bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Ancak bahsettiğimiz şeyin sadece Fiat Egea gibi yerli üretim modellerden ibaret olduğunu belirtelim. İthal araç bulmaktaki zorluk, eskiden olduğu gibi devam ediyor.
Türkiye’de En Çok Satılan Otomobil Modelleri Belli Oldu: Tüm Zamanların Satış Rekoru Kırıldı!
Sıfır arabaya ulaşmak kolaylaştıkça, ikinci el sakinleşebilir!
Türkiye’de sıfır araç sayısının artması, sektördeki fiyat artışını az da olsa sakinleştirecektir. Bu durum, paralel olarak ikinci el otomobil piyasasını da etkileyecek. Sıfır araçların sayısı arttıkça ikinci el otomobil fiyatları düşecektir.
“Otomotiv üretimi, Türkiye’ye 7 kat fazla katma değer sağlıyor!”
OSD’nin verilerini sektör kaynaklarından edindiği bilgilerle zenginleştiren Gazeteci Emre Özpeynirci, sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalara göre otomotiv üretiminin her kilogramı, ihraç edilirken Türkiye’ye 11,23 dolar kazandırıyor. Bu rakam, tüm ihracat ortalamasında ise kilogram başına 1,67 dolar. Bu veriler, Türkiye’nin otomotiv üretiminden, diğer sektörlere kıyasla 7 kat fazla katma değer sağladığını söyleyebiliriz. Özpeynirci, fabrikaların satış rakamlarını da görmezden gelmediğini, hal böyle olunca üretim kapasitelerini yüzde 62’den yüzde 74’e yükselttiklerini ifade ediyor.
Her şey bu kadar iyi gidiyor olsa da Avrupa’daki unvanımızı Çin’e kaptırdık!
Türkiye, yıllardır Avrupa Birliği ülkelerinin bir numaralı otomotiv ithalatçısıydı. Ancak 2022 yılında bu dönem kapandı. Çin, 2022 yılında 15.5 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yaparken Türkiye, sadece 8.6 milyar dolarlık ihracat yaptı. Konuyu Emre Özpeynirci’ye değerlendiren OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Türkiye artık Avrupa Birliği’ne en yüksek ithalat yapan ülke olma konumunu Çin’e kaptırmış durumda.” ifadelerini kullandı.
Emre Özpeynirci’nin açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.