Teknoloji

Arabalarında Uyuyan Depremzedeler İçin Önemli Uyarı: İçeride Biriken Gaz, Zehirlenme Tehlikesine Neden Olabilir




Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık iki depremin ardından binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Depremden kurtulanlar ise soğuk kış aylarında evsiz durumdalar. Geceyi arabalarında klima açarak geçirmek zorunda olanlar ise zehirlenme tehlikesine karşı dikkat etmeliler.

6 Şubat’ın sabah 4’ünden beri canımız acıyor. Tüm Türkiye’nin ve dünyanın kalbi Kahramanmaraş ve 10 ilimiz için atıyor. Kan bağışından kıyafet yardımına kadar enkaz altındaki ve onların yanındaki insanları kurtarmak için tek yürek hareket ediyoruz. Bu süreçte enkaz altında olmasa da orada mahsur kalan insanlar var. Özellikle deprem kış dönemine denk geldiği için insanlar arabalarını çalıştırır vaziyette klimayı açarak soğukları atlatmaya çalışıyor.

Bu içeriğimizi ise bu insanlara ulaştırmak için hazırladık. Çünkü hareket halinde olmayıp rölantide çalışan arabaların bazı durumlarda içerideki yolcuyu zehirleme ihtimali bulunuyor. Bunun sebebinden kısaca bahsedip nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiğini açıklayacağız.

Aracınızda araba çalışır şekilde yatmak, CO (karbonmonoksit) zehirlenmesine neden olabiliyor.

Aracın yanma sonrasında oluşan zehirli gazları egzoz aracılığıyla araçtan tahliye eder. Bu süreçte silindirde başlar. Silindirde oluşan karbonmonoksit gazları katalitik konvertörde CO2 (karbondioksit) gazına dönüştürülür. Eğer bu konvertörde ufak da olsa bir delik varsa bu gaz, dönüştürülemeden yolcu kabininin içine sızmaya başlayabilir. 

Eğer böyle bir arıza var ve siz bilmiyorsanız klima çalışsın diye araç rölantideyken uyurken kokusuz olan karbonmonoksit gazına maruz kalarak hayatınızı kaybedebilirsiniz.

Bu zor günlerde ne yapabilirsiniz?

Kahramanmaraş depremi

Zor bir günden geçildiğini ve araçta uyumanın bir seçenek değil gereklilik olduğunu biliyoruz. Eğer arabanızda uyumanız gerekiyorsa Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Taner Gülşen‘in önerisi işinize yarayabilir: Buna göre cep telefonlarınıza 20 dakikada bir çalacak şekilde alarm kurun. Uyandığınızda aracın tüm camlarını açarak havalandırın. Uykuya neden olabilecek karbonmonoksit gazına maruz kalıp kalmadığınızı test edebilmek için araçtan inerek ayakta bir süre durun. 

İLGİLİ HABER

Kan Bağışı Merkezlerini Gereksiz Yere Meşgul Etmemek İçin Kan Vermeye Uygun Olup Olmadığınızı Gösteren Site

İLGİLİ HABER

Gitmeden de Yardım Elini Uzatabilirsiniz: Deprem İçin Yardımda Bulunabileceğiniz Tüm Kurum ve Kuruluşlar

İLGİLİ HABER

Tek Tehdit Deprem Değil! Kış Şartlarında Hipotermi ve Donmaya Karşı Nasıl İlk Yardım Yapılır?

İLGİLİ HABER

Veteriner Hekime Sorduk: Depremden Etkilenen Hayvan Dostlarımıza İlk Yardım Müdahalesi Nasıl Olmalı?

Source

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu