Kültür - Sanat

Efendimizin (s.a.) okşadığı saçlarını kesmedi

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam‘ın gönüller üzerinde ne derece büyük bir tesir oluşturduğunun en büyük örneklerinden biridir daha sonra müezzini olacak Ebu Mahzûre ile ilk münasebetleri.

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın üçüncü müezzini olarak anılan, Mescid-i Nebevi’de ve Mescid-i Haram’da müezzinlik hizmeti ifa eden Ebû Mahzûre, Kureyş’in Cumah koluna mensup bir zat-ı şeriftir. Ebû Mahzûre, Mekke’nin fethedildiği yıl bir gazadan dönen Hz. Peygamber ile karşılaştıktan sonra Müslüman olur. Resül-i Ekrem Efendimiz ashabıyla birlikte gazadan dönüş yolunda namaz molası verirler. Namaz için ezan okunur. Efendimiz Hazretleri’ni henüz tanıyamayışlarından ötürü zat-ı şerifelerine kin ve düşmanlık besleyen Kureyşli gençler, ezan sesini işitince, müezzinin dilinden dökülen güzelim kelamı alaya alarak taklit ederler.

Güzel sesin sahibini yanına çağırır Efendimiz

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam içlerinden birinin güzel sesinin farkına vararak, o güzel sesin sahibine yanına çağırtır. Yanına çağırdığı kişi Ebû Mahzûre’dir. Onu yanına çağırır Peygamber Efendimiz ve ezan kelimelerini ona talim ettikten sonra, elini başını koyup alnını okşar ve öğrendiklerini uygulamasını, ezan okumasını ister. Ebû Mahzûre, Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın bu ricasını istemdışı bir şekilde kabul etmek zorunda kalır. Bu başına bir şey geleceği korkusundan yahut başka türlü bir endişeden ziyade karşı koyamadığı bir istektir.

Peygamber Efendimiz Hazretleri Ebû Mahzûre’yi okuduğu ezan dolayısıyla tebrik eder, kendisine bir miktar gümüş para hediye eder ve dua eder. Gönlü İslam’a ısınan Ebû Mahzûre oracıkta Müslüman olur ve Efendimiz Aleyhisselam’dan bir ricada bulunur. Ebû Mahzûre, Mekke-i Mükerreme’deki Mescid-i Haram’a müezzin yapılmasını ister. Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhisselam bu isteğini kabul eder ve o sıra Mekke valisi Attab b. Esid‘e gitmesini ve kendisinin Mescid-i Haram’daki yeni görevini ona bildirmesini söyler.

Mekke okuyuşunun kurucusu

Ebû Mahzûre, Resul-i Ekrem Efendimiz Mekke-i Mükerreme’den ayrılana kadar Bilal-i Habeşi ile birlikte ezan okur. Hz. Ömer, Ebû Mahzûre’ye “bağırdığın vakit göbeğinin altı yarılır diye korkmaz mısın?” diyerek sesinin gürlüğüne karşı hayretini ifade edermiş. Ebû Mahzûre, ezanda Mekke okuyuşunun kurucusu kabul edilir.

İslam’la müşerref olmadan önce büyük kin güttüğü Resulullah Efendimiz Aleyhisselam’a öylesine âşık olur ki, okşadığı alnına düşen saçlarını hiç kesmez Ebû Mahzûre. Alem-i ahirete irtihaline kadar Mescid-i Haram’da müezzinliğe devam eder. Kendisinden sonra Mescid-i Haram müezzinliğini oğlu ve torunları yüzyıllarca devam ettirirler.

Ahmed Sadreddin yazdı

Source link

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu