Kültür - Sanat

Çocuğunuz Hata Yaptığınızda Göstermeniz Gereken Doğru Davranışlar

01Her insan hata yapar, özellikle hata yapmamak için adım atmayan insanlardan olmamak adına çocuklarımıza bu fırsatı vermeye istekli olmalıyız. Hatalar birer öğrenme fırsatlarıdır.

Çocuk hata yaptığında, hatalarına öğrenme olarak bakmasını sağlayıp, yeniden denemeye teşvik etmek, en doğru strateji olacaktır.

Koçlar, danışanlarını, her başarısızlıkta yeniden deneme konusunda sürekli motive ederler. Siz de ebeveynler olarak, hatalarının fırsata dönmesine izin verin.

Bilgi eksikliğinden kaynaklı hatalarda bilgi eksikliğini giderin. Çocuğun hata yapması tamamen bilmemekten kaynaklı da olabilir, burada sizin doğru soruları sorarak ya da doğrudan yönlendirici ve bilgi veren kişi olarak bilgi eksikliğini gidermeniz önemli olacaktır.

Başarmak istediği şeye odaklanmasına yardım edin, çocuğunuz için önemli olanın ne olduğunu, neyi gerçekten istediğini, bir uzman gibi, bulmasına yardım edin. Bunun ne olduğuna karar verdikten sonra başarı için odağını burada tutması için onu yolda tutan bir koç olun.

Bir dahaki sefer neleri farklı yapabileceğini sorun. “Hata olsa bile, bu durumdan ne öğrendin? Bir dahaki sefer neyi farklı yapabilirsin? Neyi farklı yaparsan bu yaşadığını bir daha yaşamak zorunda kalmazsın?” gibi doğru koçluk soruları sorarak çocuğa farkındalık kazandırabilirsiniz.

Hayal kırıklığı gösteren ve onay vermeyen davranışlardan kaçının, onun ne istediğini sorgulamasına yardımcı olun. Çocuğun her hatasında sizi hayal kırıklığına uğratmış izlenimini vermek, çocuğun benlik algısına zarar verecektir.

Kendini yetersiz, özgüvensiz ve başarısız hissedecektir. Takdir ve onay görmek hepimizin ihtiyacı, hata yapmak da insan olmanın sonucu. Ne olmuş bu hata olduysa? Çocuğunuzun bu hatayı yapmasına sebep olan nedenler neler? Bunları sorgulayıp, gerçekte neyi istediğine ve neyi farklı yapabileceğine dair bilinç oluşturması konusunda ona destek olun.

Ve herhangi bir suçlama olmadan, yaptığı davranışın ne olduğuna, sonuçlarını tanımlamasına yardımcı olun. Bu konudaki farkındalığı, olayın bir daha tekrarlanmasını önleyeceği gibi, çocuğun daha olumlu davranışlar geliştirmesi konusunda da bilinç oluşturmasına yardım edecektir.

Özlem Aktaş İnci Aktaş

Çocuğunuzun Koçu Olun kitabından

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu